SKALNJAK » ALPE V MALEM«
Pred hišo Cena Razingarja stoji velik skalnjak  "Alpe v malem". Nastaja že več kot 30 let. Obsega 40 m2. Predstavlja Golico, Vršič, Mojstrovko, Prisojnik, Križ, Stenar, dolino Vrata, Cmir, Triglav, Rjavino, Kriške pode, Jalovec in Mangart. Od tujih gora so v skalnjaku Višarje, Grossglockner (Veliki Klek) v Visokih Turah, Matterhorn in Dolomiti (Tri Cine, Sasslong, Tofane, Piz Boa in Marmolada). Dolomite predstavlja še Cortina, Val Gardena in Alta Badia. Skalnjak se zaključuje z Mont Blancom, Lurdom in Fatimo. Na začetku makete Alp je kot zadnji leta 2017 nastal še slovenski biser Bled s Stolom v ozadju.
Za osnovo služi naravna skala, vse ostalo pa je Cena izoblikoval iz betona in kamna. Na skalnjaku  so postavljene makete pravih planinskih koč (okrog 70), vključno z Aljaževim stolpom vrh Triglava, Aljaževim  domom  in klinom, spomenikom  padlim gornikom v Vratih. Na skalnjaku je posajeno planinsko cvetje z domačih gora.

Ogled skalnjaka je mogoč od 1. maja do 1. novembra.

 

MAKETA SKAKALNIC
Za hišo stojijo makete štirih smučarskih skakalnic (K-115m, K - 125m, K-225 m) v pomanjšanem merilu (1m = 6cm).  Na štirih skakalnicah skačejo modeli smučarskih skakalcev. V zbirki ima 120 skakalcev.
Občasno Cena Razingar priredi pravcato tekmovanje v smučarskih skokih, kjer padajo tudi rekordi. 28. maja 2016 je bila tu prireditev Planica pod Golico. Prireditev bo postala tradicionalna.

Ogled makete je mogoč od 1. maja do 1. novembra.

 

JASLICE
V božičnem času od leta 1999 postavlja pred hišo velike božične jaslice z lesenimi kipi v velikosti 150 cm.  Sedaj jaslice obsegajo 13 kipov in 23 živali, vse figure so ročno delo rezbarja Ceneta.

Ogled jaslic je od  24. decembra do  2. februarja.

 

REZBARSKI IZDELKI
Rezbar in ljudski umetnik Cena Razingar  izdeluje lesene jaslice, kipe svetnikov, razpela in druge predmete iz lipovega lesa. Z rezbarstvom in slikanjem se ukvarja že 25 let. Veliko njegovih lesenih smerokazov usmerja planince po Golici in drugih poteh Planinskega društva Jesenice.
Lesene kipe članov ansambla Lojzeta Slaka in fantov s Praprotna je izdelal leta 2013. Kipci so visoki 30 cm in pobarvani z oljnimi barvami.

Ogled izdelkov je mogoč celo leto.

 

Informacije:
Cena Razingar, Planina pod Golico 57a
Telefon: 031 479 785
Prikaži lokacijo na Google zemljevidu

Turistično društvo Golica
Planina pod Golico 31
4270 Jesenice

Matična številka: 5581907000