1 | 2 | 3

Strnjena vas je našla prostor za svojo lego na višini 750 metrov nad morjem in je s 3 kilometre dolgo asfaltirano cesto povezana z Jesenicami. Na prisojnem pobočju zahodnih Karavank se je stisnila na desni breg globoko vrezanega potoka Jesenica. Z vasjo Planina pod Golico in zaselkom Prihodi sodi v krajevno skupnost Planina pod Golico. Najvišje postavljena domačija je Zakamnikova kmetija 1100 metrov nad morjem.

Asfaltirana cesta, ki pelje z Jesenic proti Planini pod Golico, se nekaj metrov nad Gostilno Erlah razdeli na dvoje. Levi del ceste je povezava s Plavškim Rovtom. Ko pridemo v vas, se nam odpre prelep razgled na Rožco, Golico, Planino pod Golico in Prihode. Jesenice, ki smo jih pustili v dolini, so pod nami kot na dlani. Na koncu vasi se asfaltirana cesta spremeni v dobro vzdrževano makadamsko gozdno cesto, ki mimo Zakamnika vodi levo na Dovje, desno pa proti Rožci in Golici. Ena kolovozna pot pelje iz Plavškega Rovta v Planino pod Golico, druga pa na Hrušico.

Vas ima 93 prebivalcev. Kruh si služijo v dolini, tudi v šolo in vrtec hodijo na Jesenice, pa na pošto in v trgovine. Prav tako, kot vsi krajani krajevne skupnosti Planina pod Golico. Tisto, kar zraste na domačih njivah pa je najslajše!

Travniki v Plavškem Rovtu v maju dehtijo od nežnega vonja narcis. Občudovalci se leto za letom vračajo…

Turistično društvo Golica
Planina pod Golico 31
4270 Jesenice

Matična številka: 5581907000