1 | 2 | 3

Nosilec dolgoletne tradicije turizma v Planini pod Golico in predhodnik Turističnega društva Golica je bilo Tujsko prometno društvo Sveti Križ nad Jesenicami. Ustanovljeno je bilo leta 1935. Takrat so Sveti Križ nad Jesenicami poimenovali GORSKO ZDRAVILIŠČE, LETOVIŠČE IN ZIMSKO ŠPORTNA POSTOJANKA.

Člani Turističnega društva Golica si prav tako kot njihovi predhodniki prizadevamo predstaviti svojo prijazno vasico čim večjemu številu možnih obiskovalcev. Neokrnjena narava je darežljiva. Pripravljena je razkriti nekoliko prikrite poti proti Rožci, Kepi, Golici ali Stolu, najvišjemu vrhu v Karavankah.

Pridite, v Planini pod Golico ni industrije, ni veliko izpušnih plinov in ne ropota. Okolica vas bo pozdravila z vsem, kar iščete in pogrešate v prehitrem življenjskem utripu. V osrčju Karavank si boste odpočili, se razbremenili, naužili čistine in tišine ter globoko v sebi odnesli najlepše spomine…

 

Prireditve

Turistično društvo Golica organizira vse kulturno zabavne prireditve v kraju. Prireditve so postale tradicionalne in vedno bolj obiskane. Vaščani in obiskovalci najdejo v njih zanimivosti iz zgodovine in življenja vasi, ki ležijo pod Golico.

Štiridesetletno tradicijo ima pustna prireditev Smuk za trofejo svinjske glave.
Zabavnoglasbene prireditve potekajo v mesecu maju in spremljajo cvetenje narcis. Vse imajo dolgoletno tradicijo in so dobro obiskane. Osrednja prireditev je Miss narcis.
Na šaljiv način tekmovalci prikažejo delo in življenje na vasi v Kmečkih igrah,ki poživijo poletje sredi avgusta!
September prinese Srečanje na Rožci, od leta 2007 v spomin na dva moža, ki sta cenila prijateljstvo tostran in onstran nekdanje meje več kot trideset let.
Decembrska prireditev je posvečena sveti Barbari, zavetnici rudarjev, spominom na davno zaprte rudnike v Savskih jamah, mislim in željam po ohranjanju še vidnih vhodov v rove. Jeseniško železarstvo je bilo rojeno v Planini pod Golico…

Majske prireditve

Meseca maja, ko v Planini pod Golico zacvetijo ključavnice – narcise, turistično društvo Golica organizira več zabavnih prireditev. Datumi prireditev so javljeni za vsako prireditev posebej.
Odpre se turistična pisarna, kjer lahko turisti dobijo informacije o kraju, kupijo  razglednice in drug informacijski program.

 

Kmečke igre

V avgustu organiziramo kmečke igre, na katerih sodeluje osem ekip iz okoliških vasi, ter gostje iz Koroške. Tekmuje se v štirih disciplinah za kmečke nagrade.
Na igrah prikažemo kmečka opravila nekoč, seveda vse na šaljiv in zabaven način. Po igrah je kmečka zabava.

Srečanje na Rožci

Vsako leto, drugo soboto v septembru organiziramo srečanje na Rožci. Srečanje organiziramo eno leto turistično društvo Golica in občina Jesenice, drugo po občina St. Jakob iz Koroške, vsak na svoji strani nekdanje meje. Srečanje je namenjeno vsem ljudem dobre volje, ki imajo željo po tovrstnem druženju, predvsem pa občanom občine Jesenice in St. Jakoba iz Koroške. Na Rožci srečamo nove prijatelje in tako navežemo nova prijateljstva kar je bistvo druženja.

Sveta Barbara

Šestega decembra goduje Sv. Barbara  zavetnica rudarjev. Vas Planina pod Golico ima rudarsko preteklost zato se vsako leto na god  Sv. Barbare  spomnimo naših prednikov. Na ta dan pokažemo in povemo nekaj  zgodovine in dejavnosti okoli Savskih jam - zibelke Jeseniškega železarstva.

 

Statut TD Golica:
- statut.pdf

Turistično društvo Golica
Planina pod Golico 31
4270 Jesenice

Matična številka: 5581907000